Boek een gratis intake met bodyscan
hormoonbalans broccoli
Food, Vitaliteit

Broccoli, de groente-held, bij aankomen en vermoeidheid

Niet makkelijk kunnen afvallen, vetophoping bij de benen en dijen en vermoeidheid kan het gevolg zijn van een teveel aan oestrogeen of een disbalans. Met voedingsstoffen kan je jouw lichaam helpen om de hormoonbalans terug te brengen.  Broccoli is één van de redders in nood!

Broccoli en broccolikiemen vallen onder de kruisgroenten. Deze groenten danken hun naam aan de kruisvormige bloemen. Spruiten, bloemkool, koolraap, boerenkool vallen ook onder de kruisgroenten. Extra gezond voor vrouwen van 40 plus.

Kruisgroenten worden aanbevolen tijdens de menopauze en bij oestrogeendominantie omdat het een positief effect heeft op de afbraak van oestrogeen. Een verstoorde hormoonbalans in oestrogeen kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, ontstekingen en zelfs kanker.

Een beetje scheikunde

Oestrogeen wordt in het lichaam afgebroken tot verschillende kleine stoffen waaronder 2-OHE1 en 16-αOHE1. Een gezonde balans tussen deze twee stofjes heeft de verhouding 2 staat tot 16. Dit is de oestrogeen ratio. Het eerste stofje zorgt voor het afzwakken van celgroei door oestrogeen en het andere stofje stimuleert de celgroei. Het tweede stofje kan bij teveel groei stimulans ook leiden tot schelbeschadiging en de groei van verkeerde cellen, zoals kankercellen.

Kruisgroenten bevatten Diindolylmethaan, kortweg DIM, een stof die de hormoonbalans en het gedrag van cellen in het lichaam reguleert. DIM zorgt ervoor dat oestrogeen afgebroken wordt in meer 2-OHE1. Dit komt ten goede aan een gezonde hormoonbalans.

Hoeveel broccoli voor een gezonde hormoonbalans?

Onderzoek heeft uitgewezen dat 500 gram per dag, verdeeld over 2 maaltijden, een positief effect heeft op de hormoonbalans bij vrouwen in de overgang.  Ik kan mij voorstellen dat dit een uitdaging is. Je kan daarom ook kiezen voor suppletie met DIM.
De hormoonbalans wordt natuurlijk ook in stand gehouden door andere factoren zoals genoeg slaap, onthouding van alcohol en suikers.

Nog meer hulp bij afvallen of een verstoorde hormoonbalans? Laat jouw emailadres achter en je ontvangt de 10 belangrijkste tips om af te vallen. 

Nog een kleine kanttekening.

Bij een ontregelde of gevoelige schildklier moet je juist oppassen met kruisgroenten. De stofjes uit kruisgroenten hebben ook invloed op de werking van de schildklier.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply