Boek een gratis proeftraining
Food

Eeuwenoude voedingstip voor een warme, vitale herfst

De herfst komt er aan. Een tijd waarin de natuur zich langzaam terugtrekt tot de kern en tot rust komt. Dieren gaan zuiniger om met energie en slaan energie op. Voor mensen geldt hetzelfde. Hoe kan je toch vitaal en energiek blijven in de herfst.

De herfst is het begin van een nieuwe periode, de wereld koelt af en dit wordt in de Chinese voedingsleer als een Yin tijdperk gezien, een periode van rust en lage energie. In de herfst en in de winter wordt ons bloed dikker en stroomt langzamer om belangrijke voedingstoffen beter op te kunnen slaan en langer vast te kunnen houden. De Chinese voedingsleer bestaat al duizenden jaren en gaat uit van de energetische effecten van voeding in plaats van calorische waarde en de macronutriënten, koolhydraten, vetten en eiwitten.

Verhoog je weerstand en warm jezelf op met verwarmend voedsel

Door verwarmend voedsel te eten kun je jouw lichaam langer en beter warm houden en ben je beter bestand tegen kou en ziekte. Ideaal voor koukleumen en in de winter!
Verwarmende voeding brengt organen op gang, geeft energie, verbetert de bloedcirculatie en is een bron van voedingsstoffen die jouw geest kalmeren. Verkoelend voedsel brengt de organen tot rust en verkoeld het lichaam. Verwarmend wil niet alleen zeggen gekookt en verwarmd voedsel maar er bestaan ook warme voedingsmiddelen.

Wat is verwarmend voedsel?

Scherpe en zoete smaken zijn yang en daarmee verwarmend, bitter, zout en zuur zijn yin en daarmee verkoelend. Groenten die in de winter groeien zijn zeer geschikt om te eten in de herfst en de winter. Deze groenten doen er langer over om te groeien waardoor ze meer voedingsstoffen vast houden dan zomergroenten. Wintergroenten zijn over het algemeen verwarmende groenten.
Grofweg geldt dat alles met een scherpe, pittige en zoete smaak een verwarmende werking heeft. Verwarmende voedingsmiddelen zijn vaak droog, klein, rood of oranje van kleur. Denk bijvoorbeeld aan rode paprika en pompoen, peper, kaneel en nootmuskaat.

• Verwarmende groenten zijn:

knollen, wortels, uien, en kolen. Denk dan bijvoorbeeld aan: pompoen, knolselderij, bieten, zoete aardappelen, pastinaak, peterseliewortel, boerenkool, witte kool, spruitjes, prei en knoflook

• Verwarmende specerijen zijn:

peperkorrels, mosterdzaad, cayenne, kaneel, gemberwortel, rozemarijn, chilipeper, steranijs, komijn, kaneel, marjolein, kruidnagel thijm, rozemarijn, peterselie, jeneverbes, kerrie, laurier, koriander, bieslook, dille, basilicum, vanille, nootmuskaat, venkelzaad, laurier, oregano, sesamzaad, knoflook

• Er is een beperkt aantal verwarmende fruitsoorten:

perzik, nectarine, pruimen, kersen en gedroogd fruit
Door verkoelende voedingsmiddelen letterlijk te verwarmen of te bereiden kunnen deze voedingsmiddelen verwarmend worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gekookte broccoli maar ook aan stoofpeertjes met kaneel. Kruiden zoals kaneel, gember, kardemon en kruidnagel neutraliseren de verkoelende werking van fruit.

Bonustips voor een verwarmende winter

1. Neem een warm ontbijt zoals pap of soep
2. Houd je nieren warm, je nieren zitten op je rug vlak onder je ribben. De nieren zorgen voor de Chi, de levensenergie en hebben in de winter extra aandacht nodig. Door ze elke dag een paar minuten warm te wrijven geef je ze aandacht en houd je ze warm.
3. Wees matig met alcohol, alcohol verwarmt tijdelijk maar daarna koel je juist meer af
4. Eet voldoende om jouw stofwisseling op gang te houden
5. Geniet van de Herfst!

Nog meer tips? Kom naar de Masterclass Slim Eten 40+ op 21 september in Haarlem.

Meer informatie Masterclass Slim eten

bron: missnatural.nl, http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer, http://jessevandervelde.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply